.Johnny rep - gouden goaltjesdief

Nicolaas (Johnny) Rep (Zaandam, 25 november 1951) is met afstand het bekendste lid van de familie Rep. Vooral in de jaren ’70 was hij uitermate populair door zijn voetbalkunsten en zijn vermogen op belangrijke momenten te scoren. Hij speelde met het "Gouden Ajax" twee finales om de Europacup I en een om de Wereldbeker, en met het Nederlands elftal de WK-finales van 1974 en 1978.

Johnny groeide op in Zaandam. Hij ging voetballen bij de Zaandamse amateurclub ZFC en debuteerde op 29 augustus 1971 bij Ajax. Hij kreeg de bijnaam het goudhaantje omdat hij vaak op beslissende momenten wist te scoren. Hij drukte als spits zijn stempel op de returnwedstrijd om de Wereldbeker in 1972 tegen het Argentijnse Independiente, met twee van de drie Ajax-doelpunten. In 1973 zorgde hij voor de beslissende 1-0 in de Europacup I-finale tegen Juventus. Het Nederlands elftal redde hij in 1978 met een doelpunt tegen Schotland (2-3 nederlaag) van een voortijdige afgang op het wereldkampioenschap in Argentinië, Nederland ging op doelsaldo door naar de 2e, betere pouleronde. In totaal scoorde hij 12 keer voor Nederland en 50 keer voor Ajax.

In 1975 vertrok Johnny Rep van Ajax naar Valencia. Daarna speelde hij nog voor SC Bastia, AS Saint-Étienne, PEC Zwolle, Feyenoord en HFC Haarlem. Vanaf 1987 was Johnny werkzaam als trainer en scout voor diverse amateurclubs waaronder ZFC, VV Zwarte Schapen, Texel'94 en voor FC Omniworld.

Johnny staat bekend als kwajongen en hartenbreker. Om hem hangt het aureool van de eeuwig gelukkige vrouwenvriend en volksheld. Er doen veel verhalen over hem de ronde. Hoe hij na de wedstrijd steevast als eerste aan de bar zat, altijd in het gezelschap van geslaagde blondines. Hoe hij vanuit het hotelkamerraam de KNVB-voorzitter een emmer water over het duttende hoofd goot. Hoe hij ’s avonds, ondanks het uitgaansverbod, in de vrolijkste nachtclubs te vinden was.
SA Saint-Étienne was een echte volksclub. Johnny was er de allereerste gecontracteerde buitenlandse sterspeler. De trouwe aanhang van de club zag de komst van de al wat oudere grootheid met de nodige scepsis tegemoet zag, maar Johnny had weer het geluk aan z’n kont hangen en won in zijn allereerste match alle harten door binnen 90 minuten 3 goals te scoren. Hij werd er een absolute legende en kreeg als liefkozende bijnaam ‘de blonde engel.’

In 2003 trad de bekende Franse Rockgroep Mickey 3D op in het stadion van de club. Het succesnummer van de avond was een ode aan Johnny Rep: de engel, die rondwaart in de kleedkamer, zijn  groene shirt aantrekt en de noppen onder zijn schoenen scherpt. De menigte schreeuwt. Johnny ontwijkt alle tackles  en zal vanavond het net van de tegenstander doen trillen, want niemand kan zijn dribbels tegenhouden.



Ode van Mickey 3D


Ce soir, c'est le tout premier match de la saison
Et Johnny Rep a les cheveux blonds
Quarante cinq mille personnes se tassent dans le Chaudron
Et Johnny Rep enlève son pantalon
Un ange qui passe dans les vestiaires
Et Johnny Rep enfile son maillot vert
Ce soir, la lune escorte les champions
Et Johnny Rep affûte ses crampons

Ce soir, la foule n'en peut plus de chanter
Et Johnny Rep évite les croche-pieds
Ce soir, c'est sûr on va voir trembler les filets
Et Johnny Rep n'en peut plus de dribbler
Ce soir, on joue à la maison
Et Johnny Rep demande le ballon
Ce soir, la pluie trempe les blousons
Mais Johnny Rep a marqué, c'est bon.

Johnny zelf nam in 1980 ook een single op met de titel Hey Johnny,
wat hij achteraf niet zo geslaagd vond.
 




Johnny Rep als voetbalveteraan.



"Herinneringen ophalen, het verleden laten herleven, joh, dat is het mooiste wat er is."

John bij de presentatie van het boek 'Rep, een roerig (voetbal)leven' door Mik Schots.
















Met zijn toenmalige vrouw Trudy Potgieter.