trijnie rep - schaatskampioene

Trijnie Rep (Trijntje Roozendaal-Rep, geb. Oostzaan, 4 december 1950) is een Nederlands langebaanschaatser uit de jaren '70. Haar grootste successen boekte ze in 1972 toen ze zilver won op het Nederlands- en Europees kampioenschap Allround, brons op het Wereldkampioenschap Allround en deelnam aan de Olympische Winterspelen 1972. Na het schaatsen ging ze zich richtten op de triatlon. Samen met haar man Theo hadden ze een pluimveeslachterij in Oostzaan, die evenwel door de gevolgen van de vogelgriep ter ziele is gegaan.

Trijnie begon haar sportcarrière met kortebaanwedstrijden op de oude Oostzaner ijsbaan achter de bibliotheek toen ze nog maar in de zesde klas zat en iedereen versloeg. Daarna ging ze trainen bij ijsclub Centrum onder leiding van Wim de Joode. Van haar latere trainers is vooral Klaas Visser haar bijgebleven. "Die schreeuwde het hardst."

In een interview met De Volkskrant in 2001 vertelde Trijnie openhartig over haar sportleven en haar passie voor de triatlon: "Sommigen verklaren me voor gek dat ik naast een volledige werkweek van veertig uur zo veel train. In de winter is dat tien uur per week en in de zomer, als het triatlonseizoen bezig is, train ik soms twintig uur.Die liefde voor het trainen had ik vroeger al, toen ik nog in de schaatskernploeg zat. Eigenlijk vond ik de zomertraining nog leuker dan het schaatsen in de winter. We zaten altijd maar in hotels, altijd waren we op trainingskamp. Maar als je tien keer in Inzell bent geweest, weet je het wel. Op den duur ging me dat geweldig tegenstaan. Ik denk ook dat ik mede daardoor in 1972 slecht gepresteerd heb op de Olympische Spelen in Sapporo. Ik had me voor alle afstanden gekwalificeerd maar ik had daar zo veel heimwee en voelde me zo slecht, dat ik aan de 3000 meter niet eens meer heb meegedaan. Stien Baas-Kaiser reed in mijn plaats en won toen goud. Nu kan zoiets niet meer. Schaatsen is big business geworden. Ook al zou je willen, je kunt je niet meer terugtrekken".

Trijnie: "Als ik er op terugkijk, denk ik dat ik de druk niet aankon. Ik moest presteren, maar ik was 22 jaar en eigenlijk heel onvolwassen. Ik ben beschermd opgegroeid in een socialistisch gezin. Vanaf mijn twaalfde had ik in allerlei schaatsselecties gezeten en mijn ouders gingen mee naar alle wedstrijden. Ik hoefde niets zelf te doen. Maar in Sapporo was ik helemaal alleen. Als ik het Olympisch dorp uitging, kwam ik in een Japanse stad, waar ik niets van begreep. Sippie Tigchelaar was er ook bij. Die vond het enig. Zij wilde alles onderzoeken, bekijken en ontdekken. Ik niet. Ik voelde me voornamelijk eenzaam".

Toen ze trouwde met Theo Roozendaal, begon ze het steeds minder leuk te vinden om ieder weekeinde weg te zijn. Trijnie: "De druppel was de order van de schaatsbond dat we vier weken naar Alma Ata moesten gaan, ergens ver weg in Rusland. Daar zag ik geweldig tegenop. De meeste sporters zeggen dat je moet stoppen op je hoogtepunt. Een enkeling als Ard Schenk, wilde de neergang ook meemaken. Ik wilde geen van beide. Toen ik was gestopt met de kernploeg ben ik gaan korfballen (in het eerste van OKV), ik heb nog getennist en ik heb m'n schaatstrainersdiploma gehaald. Toen ik een jaar of veertig was en m'n zoon groter was, heb ik de triatlon ontdekt. Ieder dorp had in die tijd wel een kwart of een halve triatlon en de grote was in Almere. Daar ben ik verliefd op geraakt en sinds die tijd heb ik aan 24 grote triatlons deelgenomen en heb ik meer dan veertig mara thons gelopen. Vorig jaar heb ik drie hele triatlons en in totaal zes marathons gedaan".

Hoe Trijnie verweven is met de familie Rep, weet ze niet precies. Familiegeschiedenis heeft niet echt haar interesse. "Ik heb natuurlijk ook altijd de vraag gekregen of ik familie van Johnny was. Bijna iedereen dachr dat, omdat ik ook uit de Zaanstreek kom. Volgens mijn moeder zijn we wel familie maar dan vanuit mijn moeders kant en niet vanuit mijn vader. Mijn vader was Jan Rep, getrouwd met Gerritje Wals  Mijn oma van vaders kant was Aagtje Lust en mijn opa was Jaap Rep. Mijn vader was 11 jaar toen zijn vader overleed en mijn oma was al gestorven, toen ik geboren werd".

 
Trijnie Rep als schaatskampioene.Trijnie als triatloner.